Retinol, retinal, bakuchiol
Igazodj el a retinoidok családfáján

Retinol, retinal, bakuchiol

Retinal, retinol, bakuchiol… A bőrápolás igazi nagyágyúi ezek az összetevők, melyekkel mostanában mindenfelé találkozhatsz. Hogy tökéletesen biztos legyél benne, milyen problémára használhatod őket, mi a közös bennük, és ami még fontosabb: mi a különbség közöttük - hoztunk neked egy átfogó olvasnivalót. Retinolozásra fel!

Retinoidok, retinal, retinol, bakuchiol - Miért nem mindegy?

Az ember könnyen belezavarodhat a sok elnevezésbe - pedig a képlet valójában nagyon egyszerű. Matekos példával magyarázva képzelj el egy nagy halmazt, amelyben több kis halmaz is van: a legeslegnagyobb a retinoidok, mely minden mást (a retinalt, a retinolt, a retinolsavat) magába foglal. A retinoidok tehát az A-vitaminok származékait jelentik.

Akkor a retinal meg a retinol nem csak elírás?

De nem ám! Ha maradunk a matekos példánál , akkor a retinoidok nagy halmazában a retinol a főszereplő. Ő valójában a tiszta A-vitamin, mely ugyan nem aktív molekula (tehát önmagában nem képes semmit sem csinálni), de a bőrben megtalálható enzimek szerencsére retinolsavvá alakítják, ami így már képes fiatalos működésre serkenteni a bőrsejteket. Itt felléphetnek problémák: a retinol nem mindig alakul át olyan könnyen, így összességében 10-20-szor kevésbé hatékony, mint a retinolsav.
És akkor jöjjön a retinal… Ha el akarjuk helyezni a retinoidok családjában, akkor azt kell mondanunk, hogy míg a retinol 2 lépcsőfoknyira áll a szuper-hatékony retinolsavtól, addig a retinal mindösszesen csak egyre. Kutatások szerint a retinal 10-szer olyan hatékonyan alakul át a bőrben retinolsavvá, mint a retinol, így sokkal közelebb esik a vényköteles hatóanyaghoz. És bár meglepő, de ennek ellenére egy nagyon gyengéd, jól tolerálható összetevőről beszélünk!

Hogy jön ide a bakuchiol?

Bár a bakuchiol kémiailag nem tartozik az A-vitaminok családjába, hatásmechanizmusa alapján mégis a retinoidfélékhez kell sorolnunk. Olyan növényi eredetű, antibakteriális, antioxidáns és bőrnyugtató molekula, mely serkenti a bőr kollagéntermelését - nem véletlenül emlegetik növényi retinolként. Ráadásul kimondottan szuperül beépíthető a rutinba: képes az instabil retinolt stabilizálni, erősíti a hatását és mind az anti-aging, mind a pattanásokra fókuszáló rutinba igazi must have.

Mire kell figyelni egy retinolos termék kiválasztásakor?

Tudd a hatóanyag pontos mennyiségét!
Nagyon aktív hatóanyagról beszélünk, így mindenképpen olvasd el az összetevők listáján, hány százalékban tartalmaz retinolt a termék! Ha most kezded használni, vagy érzékenyebb a bőröd, akkor indítsd egy 0,1-0,2%-os formulával. Ezek után természetesen erősíthetsz 0,5% vagy egészen 1%-os koncentrációig - de csakis akkor, ha tényleg jól esik a bőrödnek. A retinolból az 1% már nagyon soknak számít: ezt bőven elég hetente 2-3 alkalommal használni!

Megfelelően stabil hatóanyag
A retinolok fényérzékenyek. Ez azt jelenti, hogy fény és levegő hatására szempillantás alatt képesek lebomlani, így a tégelyes csomagolásokat messzire kerüld el. Olyat keress, mely légmentesen, vákuummal van lezárva, és esetleg még valamilyen hozzáadott antioxidáns is stabilizálja a formulát.

Nincs benne irritáló összetevő
Ez talán mindenre igaz: a nagy mennyiségű retinol önmagában is okozhat bőrirritációt, így pláne nincs szükség egyéb hozzáadott alkoholra és illatanyagokra.

Szerencsére nálunk is találsz retinoidokat, egészen pontosan retinalt és bakuchiolt is, melyeket érdemes belecsempészned a mindennapjaidba!

Melyik PomPomot válasszam, ha retinalt vagy bakuchiolt keresek?
50 ml
(4.9/5.0)
csökkenti a ráncok mélységét & megcélozza a bőrhibákat
3 900 Ft
éjszakai szérum
30 ml
(4.9/5.0)
10x retinol hatékonysággal
3 600 Ft
anti-aging
50 ml
(4.9/5.0)
éjszakai anti-aging arczselé
3 700 Ft

30 napos pénzvisszafizetési garancia

Próbáld ki termékeinket, ha nem vagy elégedett 30 napon belül visszaküldheted nekünk.
Bővebben

X

Információ

X

A böngésző ikonsora helyett használd a weboldal menüpontjait és navigációs lehetőségeit

Rutinguru
Válaszolj kérdéseinkre, hogy segíthessünk napi rutinod kialakításában.
Mutasd a napi rutinomat
Hány éves vagy?
Nemed?
Milyen típusú a bőröd?
Így határozd meg a bőrtípusod!
Mire keresel megoldást?
Válassz maximum hármat!
Lássuk a szemkörnyéket!
Válassz maximum kettőt!
Extra kérdés
Melyik igaz még rád?
E-mailben is elküldjük a napi rutinodat
Kérjük, add meg az e-mail címedet.