Ismerd meg az NMF-eket!
Bőrápolás a mindennapokban

Ismerd meg az NMF-eket!

Ha a bőrszárazság vagy irritáció a mindennapjaid része, akkor most mutatjuk, mi a lehető legjobb megoldás ellene – ugorjunk fejest az NMF-ek világába!

Mik azok az NMF-ek?

Ez egy angol betűszó, amely a természetes hidratáló elemeket (Natural Moisturizing Factor) jelenti. Olyan anyagokat értünk alatta, melyek megtalálhatók a bőr külső rétegeiben, vagy ehhez a szerkezethez nagyon hasonlók, így segítenek megvédeni és egészségesen tartani a bőrt. Ha nincs elég NMF a külső rétegben, akkor a bőr irritálttá és szárazzá válhat. Bár minden bőrtípusnak szüksége van az NMF-ekre, a száraz, ekcémás vagy érzékeny, irritációra hajlamos bőrnek különösen fontosak ezek az anyagok.

Na de milyen anyagok tartoznak az NMF-ek közé?

A legjobban ismert NMF-ek közé tartoznak az aminosavak, a keramidok, a zsírsavak, számos növényi olaj, a hialuronsav, a glicerin és a koleszterol is. A ,,legjobb NMF” megtiszteltetésért járó díjat azonban nem oszthatjuk ki: a bőrápolási rutinnak összességében számos hidratáló elemmel kell segítenie a bőrt a külső védőréteg erősítésében, így nincs abszolút nyertes.
 

Milyen típusai vannak az NMF-eknek?

Általában 3 kategóriába sorolhatjuk az természetes hidratáló összetevőket. 

Az első csoportot az emolliensek, vagyis a bőrpuhító anyagok alkotják, melyek simítják a bőrt. Közvetlenül a bőrsejtek között fejtik ki hatásukat és megakadályozzák, hogy a nedvesség elpárologjon a bőr felső rétegéből. Ennek is kisebb csoportja a bőrazonos lipidek, melyek közé a keramidok, a zsírsavak, a koleszterol és a növényi olajok tartoznak.

A második fontos csoportot az okkluzív, vagyis az elzáró, bezáró anyagok jelentik, melyeknek feladata gyakorlatilag a barrier felépítése. Ezek a bőr külső felszínén alkotnak védőréteget és megakadályozzák a bőrsejtek vízvesztését.

A harmadik csoport pedig nem más, mint a nedvesítőszerek, melyek megtartják és megkötik a vizet, ezáltal hidratálják a bőrt. Ilyen a hialuronsav, a glicerin és az urea is.

Milyen bőrtípusnál kell odafigyelni az NMF-ek pótlására?

Mivel ezek olyan anyagok, melyek a bőr szerkezetében természetes módon is megtalálhatók, ezért minden bőrtípusnál érdemes pótolni a veszteséget. A száraz, irritált  bőr esetén az NMF-eket tartalmazó hidratálók akár rövid távon is szuper hatást képesek kifejteni, azonban mindenkinek érdemes pótolnia ezeket az anyagokat – pláne a hideg, szeles időben!

Milyen hatása van az NMF-eknek?

  • Segítik megőrizni a bőr rugalmasságát, így az kevésbé lesz hajlamos a mechanikai sérülésekre.
  • Támogatják a bőr legkülső rétegének védő funkcióját, így az megvédi az alatta lévő bőrsejteket a kiszáradástól és a kémiai sérülésektől.
  • Aktiválják azokat az enzimeket, melyek a bőr természetes megújulási folyamataiért felelnek, így az elhalt hámsejtek gyorsabban tudnak cserélődni.
  • Szabályozzák a bőr faggyútermelését, ezáltal új védőréteg képződik a bőr felszínén, mely megakadályozza a nedvesség elpárolgását, a kiszáradást.
  • Fellazítják a bőr rostjait, szabályozzák a sejtaktivitást, így növelve a védekezőfunkciók hatékonyságát a hámlás és a repedések ellen.
Milyen PomPomokban találhattok NMF-eket?
50 ml
(4.9/5.0)
bőrfeltöltő hialuronsavas hidratáló
3 700 Ft
Közönségkedvenc
50 ml
(4.9/5.0)
tartós mélyhidratáló hatással
3 700 Ft
100 ml
(4.9/5.0)
must-have vízhiányos bőrre
3 190 Ft
Ár-érték bajnok
30 ml
(4.9/5.0)
5% bőrmegújító tejsavval
3 350 Ft
PomPom kedvenc
50 ml
(4.9/5.0)
superfood hatású formula
3 900 Ft
dermatológiailag tesztelt
200 ml
(4.9/5.0)
bőrvédő emolliensekkel és ceramidokkal
4 990 Ft
75 ml
(4.9/5.0)
mélyhidratáló emolliensekkel
3 500 Ft

30 napos pénzvisszafizetési garancia

Próbáld ki termékeinket, ha nem vagy elégedett 30 napon belül visszaküldheted nekünk.
Bővebben

X

Információ

X

A böngésző ikonsora helyett használd a weboldal menüpontjait és navigációs lehetőségeit

Rutinguru
Válaszolj kérdéseinkre, hogy segíthessünk napi rutinod kialakításában.
Mutasd a napi rutinomat
Hány éves vagy?
Nemed?
Milyen típusú a bőröd?
Így határozd meg a bőrtípusod!
Mire keresel megoldást?
Válassz maximum hármat!
Lássuk a szemkörnyéket!
Válassz maximum kettőt!
Extra kérdés
Melyik igaz még rád?
E-mailben is elküldjük a napi rutinodat
Kérjük, add meg az e-mail címedet.