Double cleansing Ezt kell tudnod a dupla lemosásról

Double cleansing
Ezt kell tudnod a dupla lemosásról

Sokszor hallhattad már, hogy a bőrápolás nulladik lépése a lemosás. Na de miért is olyan fontos az arctisztítás, hogyan működnek a micellás vizek, az arctisztító habok vagy éppen a szappan? Tényleg must have a dupla tisztítás, vagyis a double cleansing – vagy ez csak a szépségipar egy trükkös fogása arra, hogy kétszer olyan gyorsan fogyjanak az arctisztító termékeid? Blogunkban mindent összeszedtünk a lemosásról, amit csak tudni érdemes!

First of all… semmiképpen ne hagyd ki a lemosást!

Ennek nagyon egyszerű oka van: ha nem távolítod el a bőrödről a felesleges koszt/sminket/fényvédőt/egyéb szennyeződéseket, akkor azok könnyedén problémát okozhatnak. Elsősorban a bőrképed válhat tőle egyenetlenebbé, de a bőröd természetes védőrétege is károsodhat. A sima víz sajnos nem jó megoldás – egyszerűen nem képes a mindenféle termékekből visszamaradt szennyeződések eltávolítására. Ja igen, és még valami: lemosás után a többi bőrápolód is sokkal hatékonyabb lesz – hidd el, megéri az a pár plusz másodperc!

Hogy működik a lemosás és az arctisztító termékek?

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy a sima víz ellenében mit tudnak a lemosók. Fajtától függetlenül minden arctisztító termékben, lemosóban felületaktív anyagokat (angolul surfactants) találhatsz. Ezeket nyalóka formájú molekulákként kell elképzelned: a gömb alakú fejük vízkedvelő, míg a hozzá kapcsolódó pálcika olajkedvelő anyagokból épül fel. A sok nyalóka alakú molekula az arctisztítóban gömb alakú elrendezésben, ún. micellákban várakozik arra, hogy felvidd a bőrödre. (A víz alapú lemosókban a ,,nyalókák” úgy rendeződnek el, hogy az olajkedvelő pálcika rész befelé, a vízkedvelő fej pedig kifelé áll – az olajos alapú lemosókban pedig pont fordítva.)

Mikor a lemosót használod, a felületaktív anyagok az olajkedvelő pálcikákkal mágnesként magukhoz vonzzák az olajat, a faggyút és minden egyéb szennyeződést. Ahogy leöblíted őket, a vízkedvelő fejek mágnesként hozzátapadnak a vízmolekulákhoz, az olajkedvelő pálcikák pedig magukkal ,,rántják” a szennyeződéseket. Ennek csupán egy hátránya van: a felületaktív anyagok nem túl okosak, hiszen a bőr számára hasznos alkotóelemeket (pl. NMF-eket, lipideket) is lemossák – ezért figyelni kell a megfelelő erősségű és pH-értékű termék kiválasztására.

Mi az a dupla lemosás, vagyis double cleansing?

Most, hogy megtudtuk, mi az a lemosás, áttérhetünk arra, hogy miért van ebből szükség duplázásra. Pontosan arról van szó, amit a neve is sugall: ilyenkor duplán tisztítunk arcot. A fő gondolat mögötte, hogy két gyengédebb lemosó használata sokkal kíméletesebb a bőrnek, valamint a végeredmény is tisztább lesz, mint ha egyetlen termékkel végeznéd el az arctisztítást.

Step 1.: arctisztítás olajos bázisú lemosóval

Ennél a lépésnél kimondottan olajos állagú; szilárd, balzsamos, de olajos állagúvá váló terméket vagy éppen micellás vizet használunk. Ezek hatékonyan képesek eltávolítani az egész napos sminket, a szennyeződéseket és a fényvédő maradványait is, mivel a ,,hasonló a hasonlóhoz” elv mentén tökéletesen kapcsolódnak a faggyús molekulákhoz. Mindig száraz bőrre vidd fel őket, mert így tudják szuperül kifejteni a hatásukat.

Step 2.: arctisztítás vízbázisú lemosóval

Itt bármilyen gyengéd, vízbázisú lemosót használhatunk – ezeket onnan ismerheted fel, hogy az összetevőlistáján tuti, hogy az Aqua vagy a Water jelölés lesz az első. A vízbázisú lemosók a bőr áttisztítására és az olajos lemosó esetleges maradványainak eltávolítására vannak. Mindig a bőrtípusod alapján válaszd ki.

Mikor kell dupla lemosást végezni?

Azt már láthatod, hogy a double cleansing nem csak humbug, hanem tényleg van értelme – na de nem biztos, hogy minden esetben érdemes is bővítened vele a rutinodat! Röviden és tömören: akkor kell törődnöd ezzel, ha tényleg lelkiismeretesen fényvédőzöl vagy sminkelsz. Ilyenkor mindenképpen érdemes este duplán tisztítanod, de ha no make up napot tartottál, akkor a vízbázisú lemosód is tökéletesen elég lesz.

Dupla lemosás Q & A

Zsíros a bőröm, ilyenkor is használjak olajos arclemosót? → A mai jó minőségű olajos termékek vízzel érintkezve szuper emulziót alkotnak a bőrön: ne aggódj, nem fognak lehozhatatlan filmréteget képezni a bőrödön.

Ha olyan jól leöblíthető az olajos arclemosó, akkor minek alkalmazzam a második lépést, a vízbázisú lemosót? → Bár a bőrödön nem hagynak zsíros érzetet az olajos lemosók, a nem látható molekulákat vízbázisú arctisztítóval tudod eltávolítani. Ha a perfect tisztaság a cél, akkor nem maradhat ki.

Hogyan töröljem le a lemosókat? Egyáltalán le kell öblíteni őket? → Az olajos alapú lemosót dörzsöld el gyengéden a bőrödön. Ha erős smink volt rajtad, akkor egy tiszta törülközővel egyszerűen töröld le a feloldott szennyeződéseket, de ha nem szimpatikus ez a megoldás, akkor egyszerűen öblítsd le vízzel az arcodat. A vízalapú lemosókat is elég gyengéden leöblíteni vagy csak áttörölni használatuk után a bőrödet.

Legszuperebb PomPomok arctisztításhoz
minden bőrtípusra
200 ml
(4.9/5.0)
könnyed, bőrbarát arctisztító gél
3 690 Ft
150 ml
(4.9/5.0)
bőrkímélő, habzó lemosó
3 990 Ft
200 ml
(4.9/5.0)
must-have arctisztító minden bőrtípusra
3 690 Ft
Pórustisztító
200 ml
(4.9/5.0)
szalicilsavas arclemosó pattanások és mitteszerek ellen
3 690 Ft
Nr.1 sminkeltávolító
200 ml
(4.9/5.0)
sminkleoldó formula 3 bőrfeltöltő olajjal
4 990 Ft

30 napos pénzvisszafizetési garancia

Próbáld ki termékeinket, ha nem vagy elégedett 30 napon belül visszaküldheted nekünk.
Bővebben

X

Információ

X

A böngésző ikonsora helyett használd a weboldal menüpontjait és navigációs lehetőségeit

Rutinguru
Válaszolj kérdéseinkre, hogy segíthessünk napi rutinod kialakításában.
Mutasd a napi rutinomat
Hány éves vagy?
Nemed?
Milyen típusú a bőröd?
Így határozd meg a bőrtípusod!
Mire keresel megoldást?
Válassz maximum hármat!
Lássuk a szemkörnyéket!
Válassz maximum kettőt!
Extra kérdés
Melyik igaz még rád?
E-mailben is elküldjük a napi rutinodat
Kérjük, add meg az e-mail címedet.